Filmo „Oppenheimeris“ žvaigždės Cilliano Murphy vingiuotas gyvenimas iki Holivudo

Cillianas Murphy (47 m.) niekada nebuvo žiniasklaidos įžymybė. „Uždaras, nuobodus“, – šiais epitetais žurnalistai paprastai apibūdindavo airių aktorių. Jokių skandalų, nemalonių paskalų ir gandų šleifo.

Cillian Murphy.<br>Lrytas.lt koliažas.
Cillian Murphy.<br>Lrytas.lt koliažas.
Cillian Murphy.<br>Nicole Kubelka/Future Image/Cove/Scanpix nuotr.
Cillian Murphy.<br>Nicole Kubelka/Future Image/Cove/Scanpix nuotr.
Cillian Murphy.<br>picture alliance / dpa/Scanpix nuotr.
Cillian Murphy.<br>picture alliance / dpa/Scanpix nuotr.
Cillian Murphy.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Cillian Murphy.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-04-17 10:44

Pastaruoju metu santūrusis C.Murphy atsidūrė pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre. Už pagrindinį amerikiečių fiziko teoretiko vaidmenį epiniame biografiniame filme „Openheimeris“ („Oppenheimer“) jis pelnė ne tik Auksinį gaublį geriausio dramos aktoriaus kategorijoje, bet ir pateko į 2024-ųjų „Oskaro“ nominantų – kaip geriausias aktorius – gretas.

Cillianas kilęs iš Korko (Airija) grafystės sostinės Korko. Be jo, šeimoje augo dar trys jaunesni vaikai – brolis ir dvi seserys.

Būsimojo aktoriaus tėvas dirbo Airijos švietimo ministerijoje, motina buvo prancūzų kalbos mokytoja. Cilliano seneliai ir senelės taip pat buvo mokytojai.

Šeima buvo labai religinga, todėl Cillianas lankė katalikišką vidurinę mokyklą „Presentation Brothers College“.

Mokėsi gerai, bet nuolat įsiveldavo į ginčus, kartais būdavo pašalinamas iš pamokų. Tačiau ketvirtaisiais mokslo metais Cillianas apsigalvojo: blogas elgesys, kivirčai nieko gero neduoda.

Nors pagrindinė mokymo programos dalis buvo sportas, tai Cilliano netraukė. Pastebėjęs, kad mokykloje neugdomi meniniai įgūdžiai, jis pradėjo lankyti teatro modulį (tai sudėtinė menų pažinimo programos dalis). Jo anglų kalbos mokytojas, poetas ir rašytojas Williamas Wallis skatino jį ir toliau vaidinti.

Nors tuometę sceninę patirtį C.Murphy pavadino „didžiuliu kaifu“ ir visaverčiu gyvenimu, svajojo tapti roko žvaigžde.

Kartu su savo jaunesniuoju broliu, kaip ir jis pamišusiu dėl bitlų, sukūrė grupę. Ją pavadino „The Sons of Mr.Greengenes“ – pagal kito jų dievaičio amerikiečių atlikėjo Franko Zappos (1940–1993) dainą.

C.Murphy dainavo ir grojo gitara. Paauglio muzikos pomėgis vos nevirto rimta sutartimi su Londono įrašų bendrove „Acid Jazz Records“.

Bet paskutinę akimirką sandoris neįvyko. Neleido tėvai, nes jaunesnysis Cilliano brolis vis dar mokėsi mokykloje. Be to, sutartis nežadėjo didelių pinigų ir būtų panaikinusi C.Murphy teisę naudoti kompozicijas kitur.

Tikriausiai tai buvo likimo pirštas. Juk labai greitai jis suprato, su kuo ateityje nori susieti savo gyvenimą.

Bet pabaigęs mokyklą, tėvams reikalaujant, C.Murphy pasuko ne studijuoti aktorinio meistriškumo, o įstojo į Korko universiteto Teisės fakultetą.

Tačiau aukštojo išsilavinimo taip ir neįgijo. Jis nejautė jokio noro tapti teisininku, nes šie mokslai jam buvo nuobodūs.

Užtat C.Murphy su malonumu lankė prie universiteto įsikūrusią teatro studiją. Kartą jauną, vidutinio ūgio (175 cm), išsiskiriančios išvaizdos, gilių žydrų akių vaikiną pastebėjo spektaklio „Disco Pigs“ kūrėjai ir pasiūlė pagrindinį vaidmenį. Nuo tada ir prasidėjo kūrybinė C.Murphy biografija.

Sėkmingas debiutas daug triukšmo sukėlusiame ir populiariame „Disco Pigs“ taip įkvėpė 20-metį Cillianą, kad jis galutinai pasirinko aktorystę.

C.Murphy kino debiutas įvyko 1998-aisiais. Po metų vaidmuo komedijoje su dramos elementais „Saulės nudegimas“ („Sunburn“) tapo jo kino karjeros proveržiu. Nuo to laiko airių aktorius vis dažniau pasirodydavo filmavimo aikštelėje.

Garsiojoje epinėje karo dramoje „Šaltasis kalnas“ („Could Mountain“, 2003 m.) C.Murphy suvaidino epizodinį vaidmenį. Jo gerbėjai socialiniuose tinkluose išreiškė apgailestavimą, kad jų numylėtiniui buvo skirta tiek mažai laiko ekrane.

Tačiau netrukus kūrybinė airių aktoriaus biografija buvo paženklinta lemtingo susitikimo su britų režisieriumi, „Oskaro“ laimėtoju Christopheriu Nolanu (53 m.). C.Murphy atvyko į filmo „Betmenas: pradžia“ („Batman Begins“) aktorių atranką pagrindiniam – Betmeno vaidmeniui.

Airių aktoriaus išvaizda, deja, neatitiko reikalavimų. Bet režisieriui patiko C.Murphy, ypač jo gilios žydros akys. Tad šiame filme jam buvo sukurtas specialus vaidmuo. Po šios juostos aktorius buvo įvertintas daug nominacijų ir susižėrė nemažai apdovanojimų.

Dėl televizijos serialo „Birmingemo gauja“ („Peaky Blinders“) Cillianas pradėjo lankytis sporto salėje, nes norėjo prisiauginti raumenų. Jis laikė save pernelyg liesu, kad galėtų vaidinti savo personažą – gangsterį.

C.Murphy teko atsisakyti vegetariškos dietos, kurios laikėsi net 15 metų. Be baltymų valgiaraštyje aktoriui nebūtų pavykę priaugti svorio. Bet tokia „auka“ tikrai buvo verta.

Kriminalinės dramos serialo populiarumas buvo pribloškiantis, o tai nemažas ir C.Murphy nuopelnas. Pirmasis šešių serijų sezonas prikaustė prie ekranų 2,4 mln. žiūrovų auditoriją. Toliau buvo dar penki ne mažiau sėkmingi sezonai ir 22 apdovanojimai – keletas asmeniškai C.Murphy.

Dėl pagrindinio vaidmens vėl Ch.Nolano juostoje „Openheimeris“ airių aktorius puolė į sveikatai pavojingus kraštutinumus. Siekdamas panašumo su savo herojumi amerikiečių fiziku Juliumi Robertu Oppenheimeriu Cillianas laikėsi griežtos dietos.

Bet aktorius atsisakė atskleisti, kokius produktus jo dietologas pasiūlė išbraukti iš valgiaraščio ir kiek jis neteko kilogramų.

„Nenoriu, kad kalbėtų taip: Cillianas sulyso dėl šio vaidmens valgydamas kažką ir atsisakydamas kažko“, – taip aktorius paaiškino savo nenorą viešinti detales.

„Openheimerio“ kūrybinės komandos narė britų aktorė Emily Blunt (40 m.) sakė, kad jos kolega Cillianas atrodė labai išsekęs. Kartais per visą dieną galėjo valgyti tik migdolus ir tai padėjo jam numesti keletą kilogramų.

Realiame gyvenime amerikiečių fizikas, žinomas kaip atominės bombos tėvas, J.R.Oppenheimeris mirė nuo gerklės vėžio 1967-aisiais. Dar jaunystėje jis buvo užkietėjęs rūkalius.

„Jis buvo labai liesas, beveik išsekęs, „maitinosi“ tik martiniu ir cigaretėmis“, – taip savo herojaus išvaizdą apibūdino C.Murphy.

Bet airių aktoriui, sveiko gyvenimo būdo šalininkui buvo sunku susitaikyti su rūkymu dar „Birmingemo gaujos“ filmavimo aikštelėje. Todėl C.Murphy specialiai pagamino cigaretes, kuriose vietoj tabako buvo naudojami gydomųjų žolių rinkiniai. Vidutiniškai per vieną serialo sezoną jis surūkydavo 3 tūkst. cigarečių pakaitalų.

Kino pasaulyje C.Murphy vadinamas labiausiai atsiskyrusia žvaigžde. Jis nesidalija asmeninio gyvenimo detalėmis, nedalyvauja televizijos pokalbių laidose, duoda interviu tik apie savo darbus.

Pasak C.Murphy, jis stengiasi išvengti Holivudo žvaigždės Brado Pitto (60 m.), apie kurio kiekvieną žingsnį visiems žinoma, likimo. Airių aktorius nuoširdžiai tiki, kad jo kolegos turi kalbėti tik apie kūrybą.

Santūrus ir uždaro būdo C.Murphy pasirodymą ant raudonojo kilimo laiko iššūkiu, kurio nenori įveikti. Aktoriaus gyvenimo būdas nedomina skandalingos žiniasklaidos ir nesulaukia nemalonių antraščių.

C.Murphy prisipažįsta, kad jam nereikia stilisto, viešųjų ryšių specialisto ir kitų profesionalų paslaugų, kuriomis paprastai naudojasi kiekviena Holivudo žvaigždė.

„Nesiveliu į kivirčus, ginčus, nenakvoju gatvėse, nesišlaistau girtas ir nenusigeriu iki žemės graibymo“, – sako C.Murphy.

Jo draugai – airių aktoriai Colinas Farrellas (47 m.) ir Liamas Neesonas (71 m.). Bet visi artimiausi – iš tų laikų, kai C.Murphy dar nebuvo garsus. Aktorius prisipažino, kad niekada nesvajojo gyventi Holivude, o maloniausias poilsis – laikas, praleistas su žmona. Ar tai nėra geriausias meilės prisipažinimas?

Jis laimingai vedęs (nuo 2004 m.) savo ilgametę mylimąją Yvonne McGuinness (51 m.), su kuria susitikinėjo aštuonerius metus.

Airijoje gimusios Yvonne tėvas Gay McGuinnessas – 1990-aisiais Prancūzijoje įkurtos vyno daryklos „Domaine de Notre Dames des Anges“ savininkas.

Yvonne dėdė Johnas J.McGuinnessas (69 m.) – žinomas airių politikas ir parlamento narys.

C.Murphy sutuoktinė – vizualioji menininkė, trumpametražių filmų autorė.

Pora turi du sūnus – Malachy (18 m.) ir Araną (16 m.). Jaunesnysis sūnus seka tėvo pėdomis – neseniai gavo vaidmenį Taika Waititi filme „Klara ir saulė“. Čia jis vaidins su aktorėmis Jenna Ortega ir Amy Adams.

2015-aisiais šeima namą prie karališkojo parko Londone pakeitė į prabangų būstą Dubline. Šiame mieste nedaug gyventojų, palyginti su Didžiosios Britanijos sostine. „Galvai geriau, kai aplinkui būna mažiau žmonių“, – sako C.Murphy.

Laisvu laiku aktorius mėgsta bėgioti su šunimi Airijos jūros pakrante, groti Havajų gitara ir dainuoti. Muzika ir toliau lieka svarbia C.Murphy gyvenimo dalimi.

Priešingai nei daugelis žymių aktorių, kurie yra ir muzikantai, C.Murphy neplanuoja kurti savo grupės.

Instagrame ir kituose socialiniuose tinkluose C.Murphy neturi savo asmeninių paskyrų. Bet per internetinius forumus, skirtus aktoriaus kūrybai, aistruoliai ginčijasi, ar jų dievaitis pasinaudojo grožio specialistų paslaugomis.

Tokių diskusijų C.Murphy nekomentuoja. Bet kino mėgėjai išanalizavę aktoriaus nuotraukas pastebėjo, kad laikui bėgant jo nosis tapo siauresnė, o lūpos – putlesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.