EUROLYGA 2023

Baltarusijos diktatoriaus A. Lukašenkos įsakymas savo olimpiečiams: „Jei ten važiuoji, daužyk jiems snukius“

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) dar žiemos pabaigoje paskelbė, kad rusų ir baltarusių sportininkai Paryžiaus olimpiadoje galės dalyvauti tik kaip neutralūs atletai, jie galės pasirodyti tik individualiose sporto šakų rungtyse, tačiau tik po to, kai jie praeis ne tik atranką, tačiau ir gaus IOC palaiminimą. Vienas iš akcentų – karą Ukrainoje pradėjusių ir jį palaikiusių valstybių sportininkai turės pasirašyti, kad jie viešai smerkia pradėtą invaziją į nepriklausomą valstybę.

A.Lukašenka<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 1:47 PM

Jau žinoma, kad vasarą vyksiančiose Paryžiaus žaidynėse su neutralia vėliava olimpiadoje pasirodysiantys rusai ir baltarusiai negalės dalyvauti atidarymo ceremonijoje – nebus įtraukti į Senos upe liepos 26-ąją plauksiančių laivų paradą kaip keleiviai.

Nuo tada, kai Maskva 2022 metų vasarį pradėjo puolimą prieš Ukrainą, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams buvo paskelbta sankcijų daugybėje sporto šakų.

Per pastaruosius metus kelios olimpinės sporto šakos sušvelnino apribojimus, leisdamos sportininkams iš abiejų šalių tam tikromis sąlygomis grįžti į varžybas.

Tačiau rusams ir baltarusiams ir toliau draudžiama dalyvauti lengvosios atletikos varžybose.

Konstatuojama, kad iš 6 tūkstančių kvotinių vietų, kurios jau buvo skirtos 2024 metų olimpinėms žaidynėms Paryžiuje, šiuo metu yra patekę 12 individualių neutralių sportininkų su Rusijos pasais ir 7 individualūs neutralūs baltarusių sportininkai.

Prognozuojama, kad „pagal labiausiai tikėtiną scenarijų į olimpines žaidynes pateks 36 individualūs neutralūs sportininkai su Rusijos pasu ir 22 individualūs neutralūs sportininkai su Baltarusijos pasu“.

Dėl COVID-19 atidėtose Tokijo žaidynėse dalyvavo apie 330 Rusijos ir 104 Baltarusijos sportininkai.

Jau dabar kelialapius į Paryžių turintys rusai ir baltarusiai įkalbinėjami elgtis ne kaip neutralūs sportininkai, o tik kaip savo valstybių pasiuntiniai.

Trečiadienį savo trigrašį įkišo ir save Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aliaksandras Lukašenka, kuris per kelionę po Mogiliovo sritį išsakė savo poziciją dėl sportininkų dalyvavimo 2024 metų olimpinėse žaidynėse neutraliu statusu.

„Tai sportininko reikalas, kaip elgtis žaidynėse. Bet jei jau buvai atrinktas ir vyksti ten neutraliu statusu, tai tuomet ten daužyk jiems visiems snukius, – lyg kaimo jurgis nesąmonėmis drabstėsi A. Lukašenka.

Olimpinės žaidynės Paryžiuje vyks 2024 metų liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.