S. Spielbergas apgailestauja dėl filmo „Nasrai“ pražūtingo poveikio ryklių populiacijai

Kino kūrėjas Stevenas Spielbergas teigia, kad nuoširdžiai apgailestauja dėl ryklių populiacijos „naikinimo“, prasidėjusio po 1975 metų filmo „Jaws“ („Nasrai“) sėkmės.

S.Spielbergas.<br>Scanpix/ REUTERS nuotr.
S.Spielbergas.<br>Scanpix/ REUTERS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 5:19 PM

Oskarą pelniusiame S.Spielbergo trileryje pasakojama apie žmones ryjantį didįjį baltąjį ryklį, kuris užpuolė JAV pajūrio miestelį. Filmas paskatino sportinės žvejybos plėtrą visoje Amerikoje.

„Nuoširdžiai ir iki šiol apgailestauju dėl ryklių populiacijos naikinimo, kurią paskatino knyga ir filmas. Tikrai, nuoširdžiai dėl to gailiuosi“, – sakė 75 metų S.Spielbergas BBC radijo laidai „Desert Island Discs“.

Pernai žurnale „Nature“ paskelbto tyrimo duomenimis, nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio dėl pernelyg intensyvios žvejybos ryklių populiacija pasaulio vandenynuose sumažėjo 71 proc.

Tuo tarpu Ryklių išsaugojimo fondas teigia, kad šiuo metu 36 procentams iš 1 250 pasaulio ryklių ir rajų rūšių gresia išnykimas.

Mokslininkai kaltina tokius filmus kaip „Nasrai“ dėl įtakos visuomenės požiūriui į ryklius ir kartu skatinimo juos žudyti. Tačiau kiti teigia, kad Holivudo įtaka pernelyg sureikšminama.

Vedėjos Lauren Laverne paklaustas, kaip jaučiasi, kai aplink jo negyvenamą salą sukasi tikri rykliai, jis atsakė: „Tai vienas iš dalykų, kurių vis dar bijau. Ne to, kad mane suės ryklys, bet to, kad rykliai galbūt pyksta ant manęs dėl pamišusių sportinės žūklės mėgėjų skatinimo, kuris įvyko po 1975 metų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.