Auksinio gaublio laureatę Anyą Taylor-Joy kankindavo panikos priepuoliai

Praėjusį savaitgalį Auksinių gaublių apdovanojimo ceremonijoje geriausios mini serialo aktorės vardą pelniusi Anya Taylor-Joy (24 m.) dėl savo išvaizdos neretai pavadinama ateive iš visatos. Gal dėl to kaltas aktorės kraujas, maišytas lyg kokteilis: argentinietiškas ir škotiškas – iš tėvo, angliškas, afrikietiškas ir ispaniškas – iš motinos, kilusios iš Zambijos.

Anya Taylor-Joy turi argentinietiško, škotiško, angliško, afrikietiško ir ispaniško kraujo.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Anya Taylor-Joy turi argentinietiško, škotiško, angliško, afrikietiško ir ispaniško kraujo.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
A.Taylor-Joy kino karjeros lūžiu tapo mini serialas „Valdovės gambitas“.
A.Taylor-Joy kino karjeros lūžiu tapo mini serialas „Valdovės gambitas“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 11, 2021, 10:56 AM

Šeimoje augo šeši vaikai. Majamyje (JAV) gimusi Anya – jauniausia. Ankstyva jos vaikystė prabėgo Buenos Airėse – tėvo gimtinėje. O nuo šešerių metų ji jau buvo Didžiosios Britanijos sostinėje, į kurią šeima persikėlė po pablogėjusios politinės padėties Argentinoje.

Po karštos saulės, žaliuojančių laukų ir jodinėjimo žirgais – didžiulis stilingas Londonas, automobilių spūstys ir smogas. Ir dar svetima kalba: namuose visi kalbėjo ispaniškai, reikėjo mokytis anglų.

Rasti bendros kalbos su bendraamžiais nesisekė – jie į savo kompaniją neįprastos išvaizdos mergaitės nekvietė.

Londone Anyos motina Jennifer Marina Joy, buvusi hipė, pradžioje dirbo dizainere ir fotografe, paskui tapo psichologe. Tėvui teko likti Argentinoje.

Dennisas Alanas Tayloras investicinio banko tarnautojo karjerą metė dėl savo pomėgio – vandens motociklų lenktynių ir net tapo čempionu.

Anya nuolat keitė mokyklas, bet visur jautėsi svetima. Argentinoje buvo anglė, Didžiojoje Britanijoje – egzotiška iš Lotynų Amerikos kilusi mergina. Net ir akcentas buvo keistas.

Mokykloje ją užrakindavo drabužinėje, neįleisdavo į klasę, atimdavo ir gadindavo daiktus, erzindavo. Iš jos juokdavosi per fizinio lavinimo pamokas, nes mergaitė nesugebėdavo pagauti tiesiai į ją lekiančio kamuolio.

Anya vaidino mokyklos spektakliuose, gaudavo puikius pažymius per istorijos, literatūros ir net anglų kalbos pamokas. Bet nė viena diena neapsieidavo be raudojimo tualete.

A.Taylor-Joy užklupdavo panikos atakos ir nervinis žagsėjimas. Būdama 14-os Anya jautėsi taip blogai, kad sunerimusius tėvus įkalbėjo išleisti ją mokytis į Niujorką. Ten nuvykusi pirmiausia nusidažė plaukus ryškiai rožine spalva.

16-os metė mokyklą ir nusprendė tapti aktore. Apie tai parašė ilgą laišką tėvams. Jie atsakė – bandyk.

Bet likimas lėmė kitaip. Į Anyą, vaikštančią su šunimi, dėmesį atkreipė legendinis modelis ir agentė Sarah Doukas, atradusi pasauliui podiumo žvaigždes Kate Moss ir Carą Delevingne.

Jau kitą dieną A.Taylor-Joy pasirašė sutartį su modelių agentūra „Storm“ ir pradėjo naują gyvenimą. Netrukus dalyvavo žurnalo fotosesijoje su populiaraus istorinio draminio serialo „Dauntono abatija“ aktoriais.

Kalbėdamasi su aktoriumi Allenu Leechu (39 m.) Anya prisipažino, kad ir ji svajoja tapti aktore. Jis paprašė ką nors padeklamuoti.

„Užrašyk savo vardą ir telefono numerį. Lauk skambučio“, – pasakė A.Leechas.

Anyai paskambino iš aktorių agentūros. Po to buvo aktorių atrankos. Pirmoji – nesėkminga. Paskui ji gavo nedidelį vaidmenį fantastinėje siaubo komedijoje „Vampyrų akademija“, bet scena, kurioje ji vaidino, buvo iškirpta.

Ir vėl aktorių atranka – šįkart siaubo filmui „Ragana“. Ir tada A.Taylor-Joy pasisekė. Po premjeros 2015-aisiais Sandanso festivalyje ji pelnė „Gotham Awards“ apdovanojimą aktoriaus metų proveržio kategorijoje. Po to – dar šešiolika įvairių nominacijų.

Tokios stulbinamos sėkmės nesitikėjo nei „Raganos“ režisierius, nei A.Taylor-Joy. Mažo biudžeto filmas ir jo aktorė kone per naktį tapo įžymybėmis.

2017-aisiais ji, kaip geriausia kylanti žvaigždė, buvo nominuota BAFTA ir Londono kino kritikų gildijos premijoms. Per Kanų kino festivalį gavo net specialų Šveicarijos prabangių laikrodžių, papuošalų ir aksesuarų gamintojo „Chopard“ apdovanojimą.

Nesvarbu, kad tai buvo tik nominacijos. Anya jau gaudavo scenarijus krūvomis ir keliavo iš vieno populiaraus tarptautinio žurnalo viršelio į kitą.

A.Taylor-Joy kino karjeros lūžiu tapo amerikiečių dramos mini serialas „Valdovės gambitas“. Jos herojė Elizabet Harmon – mergaitė iš prieglaudos, kurią pirmųjų šachmatų ėjimų mokė sargas.

Vėliau ji tapo pasaulio čempione, tarptautinio lygmens žvaigžde, pirmąja moterimi, nugalėjusia tradiciniu laikomo vyriško intelektualaus sporto pasaulyje.

A.Taylor-Joy, niekada neprisilietusią prie šachmatų lentos, žaidimo abėcėlės mokė žinomas amerikiečių šachmatininkas Bruce’as Pandolfini (73 m.). Jis konsultavo ir amerikiečių rašytoją Walterį Tevisą, kurio to paties pavadinimo romanas tapo serialo „Valdovės gambitas“ pagrindu.

Aktorė greitai suvokė savo panašumą su heroje Elizabet Harmon. Pastaroji visada būdavo skriaudžiama ir dėl to ji niekuo netikėjo, niekur nesijautė trokštama ir ieškojo savo vietos.

A.Taylor-Joy teko perteikti priklausomybes, nuo kurių kentėjo Elizabet Harmon, – alkoholio ir raminamųjų.

Praėjus 28 dienoms po „Valdovės gambito“ premjeros jį peržiūrėjo rekordinis „Netflix“ abonentų skaičius – 62 milijonai. Daugiau nei 60 pasaulio šalių skyrė serialui pirmąją vietą „Netflix“ projektų sąraše.

Romanas „Valdovės gambitas“ praėjus 37 metams po jo pasirodymo pateko į „The New York Times“ bestselerių sąrašą. Tarptautinio šachmatų portalo chess.com naujų žaidėjų skaičius po serialo pasirodymo padidėjo penkis kartus, šachmatų rinkinių pardavimas išaugo 250 procentų.

Vaikystėje A.Taylor-Joy žavėjosi Airija. Jai buvo devyneri, kai pažiūrėjusi „Titaniką“ pareiškė, kad ketina tekėti tik už airio. Ir 2017-aisiais ji susipažino su Dubline gimusiu režisieriumi, aktoriumi ir modeliu Eoinu Mackenu, trylika metų už ją vyresniu.

Jie buvo įsimylėję, slėpėsi nuo pašalinių, bet nesėkmingai. Paparacų nuotraukos – poros pasivaikščiojimai, apsikabinimai ir bučiniai – patekdavo į socialinius tinklus. Bet niekas taip ir nesužinojo, kodėl Anya ir Eoinas išsiskyrė, nors buvo jau susižadėję.

Tačiau profesinis A.Taylor-Joy gyvenimas virė. Kartais aktorę apimdavo panika, bet ji pastebėjo, kad nerimas, baimė užklupdavo tik dėl idealiai jai tinkančio vaidmens. Šis pojūtis tapo būsimos sėkmės signalu.

A.Taylor-Joy dabar nerūpi, kaip ji atrodo filmavimo aikštelėje: stora ar liesa, pavargusi, pasisuko taip, kaip reikia, ar ne. Viso to nelieka po žodžių: „Kamera, motoras!“, nes tuomet prasideda kitokios asmenybės gyvenimas.

Su savo dabartiniu draugu britų fotografu Benu Seedu, kurio amžiaus niekas tiksliai nežino – 23 ar 26 metai, Anya stengiasi pernelyg dažnai nesirodyti viešumoje. Bet pora vis tiek buvo pastebėta Londono gatvėse.

Labiausiai A.Taylor-Joy nemėgsta pasakoti apie save.

Apie bet kurią filmų heroję – prašom, bet apie save? Kas svarbu?

Kad turi dvi pilietybes – Amerikos ir Didžiosios Britanijos. Jos visas vardas – Anya Josephine Marie. Pusryčiams – kava ir šokoladinis triufelis. Nuo septynerių metų kankina nemiga. Mėgsta sėdėti kavinėje Londone ir stebėti žmones ar skaityti knygą.

Ji – vegetarė, kovotoja prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, groja ukulele.

Per pastaruosius metus Anya pabuvo blondine, šatene, rausvaplauke ir išbandė visas tarpines šių spalvų variacijas.

Dievina puoštis pasirodymams ant raudonojo kilimo ir būtinai kaip nors išsiskirti ar ką nors iškrėsti.

Jei jau nesilinksmini per tokius renginius, tai kur dar tai daryti?

Pradžioje A.Taylor-Joy nemokėjo pozuoti. Ant raudonojo kilimo jai buvo baisu, bet pamažu ji suvokė, kad tai viso labo spektaklis, jos, aktorės, darbo dalis.

Ką dabar mano A.Taylor-Joy bendraklasiai, kurie ją žemino, vadino baidykle? Ar žino, kad ją puošia tas pats stilistas, kuris rūpinasi ir Holivudo žvaigždės, trijų „Oskarų“ laimėtojos Meryl Streep apranga?

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.