„Oskarų“ laimėtojus J. Phoenixą ir R. Zellweger sieja ne tik talentas

Šių metų Auksinių gaublių laimėtojus už geriausią vaidmenį draminiuose filmuose Joaquiną Phoenixą (45 m.) ir Renee Zellweger (50 m.) sieja ne tik talentas, bet ir kančios dėl vaidmenų – abiem jiems teko keisti išvaizdą, kad persikūnytų į herojus.

Renee Zellweger ir Joaquinas Phoenixas. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Renee Zellweger ir Joaquinas Phoenixas. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Joaquinas Phoenixas Džokerio vaidmenyje. <br>CP/Scanpix nuotr. 
Joaquinas Phoenixas Džokerio vaidmenyje. <br>CP/Scanpix nuotr. 
Renee Zellweger Brigitos Jones vaidmenyje. <br>CP/Scanpix nuotr. 
Renee Zellweger Brigitos Jones vaidmenyje. <br>CP/Scanpix nuotr. 
Joaquinas Phoenixas.  <br>FP/Scanpix nuotr. 
Joaquinas Phoenixas.  <br>FP/Scanpix nuotr. 
Joaquinas Phoenixas.  <br>FP/Scanpix nuotr.  
Joaquinas Phoenixas.  <br>FP/Scanpix nuotr.  
Renee Zellweger.  <br>IP/Scanpix nuotr. 
Renee Zellweger.  <br>IP/Scanpix nuotr. 
Renee Zellweger. <br>IP/Scanpix nuotr.  
Renee Zellweger. <br>IP/Scanpix nuotr.  
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 29, 2020, 10:20 AM, atnaujinta Feb 29, 2020, 10:26 AM

Aktorei R.Zellweger net tris kartus teko priaugti svorio, kai ji filmavosi juostose apie Bridžitą Džouns. J.Phoenixui, atvirkščiai, dėl Džokerio vaidmens teko numesti 24 kg – šiame filme jis visiškai nebeprimena įmitusio „Gladiatoriaus“ laikų imperatoriaus Komodo.

Holivude mėgstama skatinti aktorius už numestus kilogramus, priaugtą svorį, subjaurotą išvaizdą.

Bet ne tik fiziniai sunkumai šį kartą garsius aktorius atvedė ant garbės pjedestalo.

J.Phoenixui geriausio draminio filmo aktoriaus Auksinis gaublys ir Oskaras atiteko už pagrindinį vaidmenį labiausiai komentuojamame praėjusių metų filme – režisieriaus Toddo Phillipso „Džokeryje“, pagrįstame komiksais ir rugsėjį apdovanotame 76-ojo Venecijos kino festivalio Auksiniu liūtu.

Aktorius vaidina „stand up“ komiką ir psichopatą Arturą Fleką. Vieniems jo herojus – blogio įsikūnijimas, kitiems – vienišas nevykėlis, vertas užuojautos.

Tokio tipo personažas tarsi sklandė ore ir buvo įkūnytas keliuose filmuose.

Pavyzdžiui, į Arturą Fleką labai panašus kuklus lėlių teatro aktorius, kurį vaidina Dara Devaney airių juostoje „Finky“. Šio filmo herojus apsivagia, tampa neįgaliuoju, pasiekia dugną.

Norėdamas įsijausti į gyvenimo nukamuotą nevykėlį klouną, kuris be grimo atrodo kaip išsekęs senukas, J.Phoenixas turėjo ne tik mėnesius repetuoti beprotišką juoką, bet ir sparčiai numesti svorio.

Liguistas liesumas daro žmogų, vaikystėje patyrusį psichologinę traumą ir neišsigydžiusį jos visą gyvenimą, dar įtikinamesnį. Vidinis ir išorinis Džokerio neįgalumas – iš esmės lemiamas veiksnys. Todėl Joaquino dieta buvo privalomas sutarties su režisieriumi punktas.

J.Phoenixas svajojo suvaidinti kultinį personažą dar nuo 2014 metų ir, gavęs pasiūlymą, iš karto sutiko su sąlygomis.

Juokas pro ašaras – taip galima apibūdinti sudėtingą Joaquino virtimo tikru Džokeriu kelią. Svorio metimas J.Phoenixui buvo sudėtingiausias ruošiantis filmavimui.

Pasak paties aktoriaus, jis stengėsi per dieną suvartoti ne daugiau kaip 300 kalorijų.

Tokiais tempais jis per kelis mėnesius numetė 24 kilogramus ir atsidūrė žingsnis nuo anoreksijos – juk būdamas 174 cm ūgio svėrė mažiau nei 50 kg (pirminis svoris buvo apie 70 kg).

Aktorius perėjo tikrų išbandymų ruožą. Dėl dietos jam teko atsisakyti susitikimų su artimais žmonėmis – mat ant jų stalų visada būdavo apetitą žadinančių valgių.

Jis taip pat liovėsi žiūrėti televizorių, nes per jį nuolatos rodo kaloringų produktų reklamą.

J.Phoenixas paprastai valgė obuolius, salotas ir ant garų virtus šparagus su actu.

„Nematau skirtumo tarp darbo ir gyvenimo, – sakė aktorius. – Visas mano gyvenimas virto darbu, ypač kai ėmiau laikytis dietos. Jūs net nesuvokiate, kaip mūsų socialinis gyvenimas susijęs su valgiu ir gėrimais.“

Nenuostabu, kad gyvenant tokį gyvenimą pašlijo aktoriaus sveikata: jam pasidarė sunku susikoncentruoti, skaitant scenarijų liejosi raidės, jis sunkiai lipo laiptais. Maža to, nekaip jautėsi ir psichiškai: jis nuolat repetavo Džokerio juoką, todėl kartais atrodydavo, kad tikrai eina iš proto.

Baigęs filmuotis kultinėje juostoje Joaquinas, žinoma, nustojo lieknintis ir grįžo prie ankstesnio gyvenimo būdo.

Tačiau panašu, kad jam vis dėlto teko sumokėti už „Džokerį“ – rudenį automobiliu „Tesla“ jis įsirėžė į šalikelėje stovintį ugniagesių automobilį.

Avarijoje niekas nenukentėjo, bet, matyt, nei morališkai, nei fiziškai aktorius dar nenutolo nuo įtaigiojo vaidmens.

Geriausios draminio filmo aktorės Auksiniu gaubliu ir Oskaru apdovanotai R.Zellweger, kaip ir J.Phoenixui, teko pakeisti savo išvaizdą, jau ir taip pakitusią dėl ne visai pavykusių plastinių operacijų, bet šįkart ne taip drastiškai.

Prizus ji pelnė už aktorės ir dainininkės Judy Garland vaidmenį muzikiniame biografiniame filme „Džudi“. J.Garland padovanojo pasauliui puikią dukterį Lizą Minnelli.

Mažai kas tikėjosi, kad R.Zellweger sugebės taip efektingai grįžti po to, kai ketverius metus savo noru buvo palikusi Holivudą ir tapusi atsiskyrėle.

Po filmų apie Bridžitą Džouns nelaiminga, nerangi, amžinai su antsvoriu kovojanti herojė užgožė visus R.Zellweger vaidmenis ir prilipo prie aktorės, atrodytų, visam laikui.

Apmaudu, bet kai 2016-aisiais Renee grįžo iš savanoriškos tremties ir pasirodė trečiajame filme apie Bridžitą Džouns, net ši juosta negrąžino jai buvusios šlovės.

Tiesiog ištraukė aktorę iš nebūties. Bet Renee nenuleido rankų ir pagaliau pasiekė savo tikslą, grįžo į Holivudo žvaigždžių aukščiausiąją lygą.

Dabar, sulaukusi 50-ies, ji gali didžiuotis sukūrusi vaidmenį sėkmės sulaukusiame seriale „Kas/Jeigu“ ir filme „Džudi“. Auksinių gaublių skyrėjai Renee aktorinį darbą jau įvertino kaip puikų, jai prognozuojama „Oskaro“ nominacija.

Per filmo premjerą prestižiniame Toronto kino festivalyje po seanso R.Zellweger sutikta ilgiausiomis ovacijomis per visą šio festivalio istoriją.

Aktorei net teko pro ašaras paprašyti publikos nutraukti plojimus: „Antraip nieko neliks iš mano makiažo...“

Filme R.Zellweger išgyvena (kitaip ir nepasakysi) sunkiausius J.Garland mėnesius. Jos gyvenimas ir karjera tuomet, 1968-ųjų žiemą, buvo visiškai žlugę.

Be namų, be šeimos, be darbo, kovodama su buvusiu vyru dėl vaikų globos J.Garland įniko į alkoholį ir barbitūratus.

Ir kaip tik tuo metu jai netikėtai pasiūlė keletą koncertų Londone.

Penkias savaites kas vakarą ji turėjo eiti į garsaus naktinio klubo sceną. Bilietai buvo išpirkti akimirksniu. Tiesa, kai kuriais vakarais Judy pražūtingas potraukis prie alkoholio ir tablečių vertė rengėjus atšaukti pasirodymus, bet kai J.Garland pasirodydavo scenoje, žiūrovai eidavo iš proto.

Panašu, kad Renee taip pat sugebėjo pagaliau grįžti ir susigrąžinti viską, kas jai pelnė šlovę bei meilę.

Ypač jei prisimintume 2014-ųjų skandalą, kai ji po ketverių metų savanoriškos „tremties“ netikėtai pasirodė viename renginyje ir gerbėjai jos nepažino.

Tuomet visi užsipuolė aktorę, nes, publikos nuomone, ji neturėjo teisės darytis plastinės operacijos – įprastas R.Zellweger veidas, ypač jos akys, neatpažįstamai pakito. Tuomet atrodė – amžiams.

Nors aktorė bandė įrodyti, kad operacijų nedarė, o taip atrodo tik dėl to, ką jai teko išgyventi, niekas ja nepatikėjo.

Po filmo „Džudi“ premjeros visi vėl prisiminė pačios R.Zellweger biografiją, jos sudėtingus santykius su vyrais, iširusią santuoką ir tai, kad dabar jos mylimuoju tapo muzikantas Doyle’as Bramhallas II (51 m.).

Jis mėgaujasi visais malonumais, kuriuos tik gali jam suteikti garsi ir pasiturinti palydovė.

Pavyzdžiui, Renee draugui yra davusi kredito kortelę, kuria Doyle’as kas mėnesį apmoka ne mažesnes kaip 5 tūkst. dolerių sumas. Jis gyvena prašmatniame aktorės name, iš jos sąskaitos išlaiko buvusią šeimą.

Suvaidinusi J.Garland, kurios santykiai su vyrais taip pat buvo audringi, R.Zellweger pareiškė: „Vyras ir vaikai jau seniai nebėra moters, kaip brandžios asmenybės, rodiklis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.