Verslininkas pasipiktino: Registrų centras plėšikauja

„Man keista, kad visur valiutos konvertavimas praėjo tvarkingai ir nieko nereikėjo mokėti papildomai, o dabar Registrų centras susigalvojo pasipinigauti“, – būtent taip pokalbį apie įstatinio kapitalo konvertavimą eurais pradėjo uždarąją akcinę bendrovę turintis ir statybų versle dirbantis Gediminas R.

Verslininkas pasipiktino, kodėl Registrų centrui reikalaujant įstatinio kapitalo pinigai iš litų į eurus ne tik kad negali būti pakeisti automatiniu būdu, tačiau už tai dar reikia mokėti nemažus pinigus, kurių suma gali siekti net iki 70 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Verslininkas pasipiktino, kodėl Registrų centrui reikalaujant įstatinio kapitalo pinigai iš litų į eurus ne tik kad negali būti pakeisti automatiniu būdu, tačiau už tai dar reikia mokėti nemažus pinigus, kurių suma gali siekti net iki 70 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 6:44 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:20 PM

Verslininkas pasipiktino, kodėl Registrų centrui reikalaujant įstatinio kapitalo pinigai iš litų į eurus ne tik negali būti pakeisti automatiniu būdu, tačiau už tai dar reikia mokėti nemažus pinigus, kurių suma gali siekti net iki 70 eurų.

Sumanė pasipinigauti?

Pasak verslininko, visa valiuta jau seniai ir bankuose, ir parduotuvėse, ir kitur yra pakeista į eurus.

„Litas su euru buvo susietas aiškiu santykiu, bet mes dabar turime konvertuoti įstatinį kapitalą, o tam reikia užpildyti dokumentus ir pakeisti įmonės įstatus. Už visa tai reikia mokėti pinigus“, – sakė Gediminas.

Vyras teigė, kad už tokį įstatinio kapitalo konvertavimą jam reikėjo mokėti apie 8 eurus, tačiau, pasak jo, jei žmogus tokių reikalų neišmano, gali tekti pakloti ir 70 eurų.

„Aš viską pats pasidariau internetu ir mokėjau 8 eurus, tačiau jei pats nesugebi, turi kreiptis į tarpininkus, privačias įmones, kurios suteikia tokias paslaugas, tačiau tada jau gali tekti mokėti ir 70 eurų. Tai yra gana komplikuotas dalykas tiems, kurie to dažnai nedaro“, – sakė Gediminas.

Jam pikta, nes viskas iš litų į eurus jau prieš keletą metų buvo keičiama nustatytu santykiu ir papildomai niekam už valiutos keitimą mokėti nereikėjo.

„Buvo litai, pasikeitė į eurus. Ar verta man dabar mokėti už įstatinio kapitalo valiutos keitimą, kai net dabar galiu nueiti  į Lietuvos banką ir pasikeisti pinigus nustatytu kursu. Įdomu, kodėl tai nepadaroma automatiškai, juk visur viskas jau pasikeitę, o dabar staiga atsirado kažkokia prievolė. Visa sistema padaryta, kad tik būtų nulupta daugiau pinigų, o ne kaip padėti žmonėms“, – Registrų centro nustatyta tvarka piktinosi Gediminas.

Mokestis – už tikrinimo darbus

Registrų centro atstovė spaudai Kristina Petrošienė patikino, kad toks įstatinio kapitalo valiutos konvertavimo reikalavimas  nėra laužtas iš piršto.

„Reikalavimas konvertuoti įstatinį kapitalą iš litų į eurus yra išdėstytas Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių įstatinio kapitalo ir vertybinių popierių nominalios vertės išraiškos eurais ir šių bendrovių įstatų keitimo įstatyme“, – sakė K.Petrošienė.

Pasak specialistės, norint elektroniniu būdu perregistruoti įmonės įstatus, konvertuojant įstatinio kapitalo išraišką iš litų į eurus imamas 5 eurų atlyginimas su sąlyga, kad įmonė tuo pačiu neprašo nieko daugiau, pavyzdžiui, įregistruoti vadovo pasikeitimo ar įstatinio kapitalo didinimo ir pan.

O jei toks prašymas perregistruoti įstatus teikiamas įprastu būdu, imamas 26,65 euro atlygis.

„Registrų centro paslaugos yra mokamos, todėl ir šiuo atveju už darbą, pavyzdžiui, dokumentų atitikties įstatymų reikalavimams tikrinimą, yra imamas atlyginimas“, – tokio valiutos konvertavimo kainą grindė K.Petrošienė.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. pateikiantieji prašymus dėl įstatų perregistravimo turės mokėti įprastą atlyginimą, nesvarbu, ar pateiks prašymus elektroniniu, ar įprastu būdu, mokės 26,65 euro.

Specialistė teigė, kad šiuo metu įstatinio kapitalo valiutos konvertavimą yra atlikusios vos apie 55 proc. bendrovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.