Pažymėjimų nepasikeitę vairuotojai rizikuoja sulaukti nemalonios žinios

Popierinius laminuotus vairuotojo pažymėjimus turintys vairuotojai nebegali išvažiuoti į gatves. Vasario 3 dieną šie seno pavyzdžio pažymėjimai nustojo galioti.

A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ilona Steponėnė („Lietuvos rytas“)

Feb 4, 2017, 12:41 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 8:07 PM

Nors ant šių pažymėjimų nėra nurodyta galiojimo data, dar 2012 metais Vyriausybės nutarimu buvo priimta, kad per penkerius metus, iki 2017-ųjų vasario 3 dienos visi vairuotojai privalo juos pasikeisti į geriau apsaugotas šiuolaikines korteles, o kartu pasitikrinti sveikatą ir atnaujinti savo duomenis bei nuotraukas.

Pasibaigus pažymėjimo galiojimo laikui teisė vairuoti neprarandama, bet gali būti, kad registruose apie ją nėra nieko pažymėta – tuomet pareigūnai gali įtarti, kad vairuojate neturėdami tam teisės.

Įrodyti priešingai nebus taip paprasta ir užims gerokai daugiau laiko, nei būtų trukę tiesiog pasikeisti pažymėjimą. Be to, įtardami, kad vairuotojas neturi teisės vairuoti, pareigūnai negalėtų leisti toliau važiuoti.

Vairuoti negali beveik 100 tūkst.

Vis tik atėjus paskutinei pažymėjimų keitimo dienai daugybė vairuotojų taip ir neatvyko susitvarkyti dokumentų.

„Šiek tiek mažiau nei šimtas tūkstančių, kuriuos „Regitra“ kvietė iš anksto arba laiku atvykti susitvarkyti vairavimo teisę patvirtinantį dokumentą, šio prašymo nusprendė nepaisyti“, – sakė VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Pasak jo, priežasčių gali būti įvairių – vieni galbūt nusprendė, kad nebevairuos, kiti laukė paskutinės pažymėjimo dienos, nes tikėjosi gauti ilgesnio galiojimo dokumentą ateičiai, treti galbūt tikėjosi, jog terminas bus pratęstas.

Daugybė vairuotojų išvyko

Vis dėlto, specialistas pastebėjo, kad turbūt didžiausia priežastis – gyventojų išvykimas iš Lietuvos.

„Jau pirminiai duomenys rodė, kad iš 216 tūkst. potencialių senų vairuotojo pažymėjimų turėtojų, savo gyvenamąją vietą Lietuvoje deklaravę buvo 188 tūkst. Tikėtina, kad ta emigravusiųjų dalis buvo gerokai didesnė, apie dalį jų „Regitra“ neturėjo ir neturi duomenų vairuotojų registre.

Gali susidaryti įspūdis, kad pusė vairuotojų dokumento nesikeitė, tačiau priminsiu, kad vairuotojo pažymėjimų keitimą šalies vyriausybė organizuoja nuo 2002 m., 2005 m. privalomas pasikeitimo terminas buvo atidėtas, „Regitra“ vairuotojo pažymėjimus keitė tik norintiems.

Atnaujinus privalomą procesą 2012 m. laminuotus seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimus turėjo apie 0,5 mln. vairuotojų, dalies jų duomenų elektroniniu būdu „Regitra“ iš viso neturėjo, tad galiu teigti, jog vairuotojų registre nuo šių metų turėsime tikslią informaciją, o vairuotojo pažymėjimus pasikeitė per 75 proc. šalies vairuotojų“, – aiškino S.Šuminas.

Teisė vairuoti niekur nedingsta

Laiku nepasikeitusius vairuotojo pažymėjimo S.Šuminas ramino, kad dėl to jie teisės vairuoti nepraras, tačiau įspėjo, kad problemų su pareigūnais gali būti.

„Galiu nuraminti – teisė vairuoti tikrai neprarandama. Vis dėlto, vairavimas be tokią teisę suteikiančio dokumento yra administracinis teisės pažeidimas ir už jį numatyta atsakomybė – piniginės baudos.

Gali būti taip, kad gyventojas nebus įvykdęs ir kitų įstatymo reikalavimų ir tai bus vertinama kaip papildomas pažeidimas.

Gali pasitaikyti, kad asmens iš viso nebus įmonės registruose, nes „Regitroje“ vairuotojų duomenų bazė pradėta kaupti tik nuo įmonės įsteigimo 2007 m. iki tol vairuotojų apskaitos duomenys buvo fragmentiški, su klaidomis.

Dar kartą pakartosiu, kad dėl šios priežasties valstybei ir buvo svarbu sutvarkyti, jog vairuotojai pasikeistų galiojimo termino neturinčius vairuotojo pažymėjimus, nes kiti gyventojai į „Regitrą“ būtų turėję kreiptis nurodytu terminu.

Grįždamas prie teisės vairuoti, dar noriu atkreipti dėmesį, kad Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalims pranešta, kokie vairuotojo pažymėjimai, galioja Lietuvoje ir kad laminuoti popieriniai vairuotojo pažymėjimai negalioja“, – aiškino S.Šuminas.

Daugiau vietų pasikeisti

Nespėję pasikeisti seno popierinio vairuotojo pažymėjimo vis dar gali tai padaryti, į „Regitrą“ atvykę su galiojančia vairuotojų sveikatos patikrinimo pažyma asmens dokumentu ir senu vairuotojo pažymėjimu. Naujas vairuotojo pažymėjimas kainuoja 14,19 eur.

S.Šuminas patvirtino, kad artėjant pažymėjimų keitimo terminui į „Regitrą“ atvykdavo vis daugiau vairuotojų. Jau iš anksto specialistai buvo pastebėję, kad daugiausia tarp turinčiųjų seno pavyzdžio pažymėjimus – vyresnio amžiaus vairuotojai, gana tolygiai pasklidę po visą Lietuvą.

Dėl to buvo ir eilių, ir papildomo krūvio darbuotojams, o 2016 metais įmonė padidino bendrą klientų aptarnavimo vietų, kuriose galima atsiimti pagamintus vairuotojo pažymėjimus, nuo 18 iki 34.

S.Šuminas neslėpė, kad ir toliau užtikrinti tolygų darbo krūvį nebus lengva, bet vienas iš būdų išlyginti vairuotojų srautus yra išankstinė registracija. Nuo vasario ji startavo Šiaulių ir Panevėžio filialuose, planuojama šiais metais tokią paslaugą įdiegti Vilniuje, Klaipėdoje, Marijampolėje, Telšiuose.

Vairuotojams pasikeitus pažymėjimus bus paprasčiau tvarkyti ir kitokius reikalus.

„Tarkime, jei pametus laminuotą popierinį vairuotojo pažymėjimą būtų reikėję vykti į padalinį, pristatyti nuotrauką, tai dabar dublikatą bus galima užsisakyti internetu, mūsų šalyje vairuotojo pažymėjimą gali atvežti kurjeris pageidaujamu adresu, tad kiekvienas, o ne tik pradedantieji vairuotojai galės naudotis elektroninėmis paslaugomis. Tikiuosi, kad mums pavyks susitarti su „Registrų centru“ dėl atvaizdų atnaujinimo ir taip patobulinti šią paslaugą“, – aiškino S.Šuminas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.