„Regitros“ reikalavimui paklusęs vyras: „Čia apgavystė“

Vilnietis Valerijus pakluso reikalavimui pasikeisti senąjį laminuotą popierinį vairuotojo pažymėjimą į naujo pavyzdžio kortelę, bet jau pasigailėjo tai padaręs.

Vairavimo patirtis pasikeitus vairuotojo pažymėjimą gali ištirpti.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Vairavimo patirtis pasikeitus vairuotojo pažymėjimą gali ištirpti.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 8:09 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:10 AM

Iki 2017-ųjų vasario 3 dienos tai turi padaryti visų popierinių pažymėjimų, kuriuose nenurodyta galiojimo data, savininkai.

Dingo 16 metų

Gavęs naująjį pažymėjimą vyras negalėjo patikėti – senojo pažymėjimo jam neleido pasilikti, o naujajame buvo įrašytas gerokai trumpesnis vairavimo stažas.

„Matote, stažas įrašytas nuo 1994 metų, o buvo nuo 1978-ųjų. Čia apgavystė, kam apskritai reikėjo keisti tą pažymėjimą, jei aš niekur iš Lietuvos nevažiuoju“, – pyko jis.

Valerijus taip pat nusiminė, kad atsiimdamas naująjį pažymėjimą negalėjo pasilikti senojo. Kartu su pažymėjimu pensininkas neteko ir savo nuotraukos, darytos daugiau nei prieš 20 metų.

„Juk darydami pažymėjimą už jį mokame. Man šita kortelė kainavo dešimtadalį pensijos. Ir pasą pasilikti juk galima“, – stebėjosi Valerijus, už naujo pažymėjimo išdavimą ir sveikatos pažymą sumokėjęs apie 30 eurų.

Pažymėjimas vairuotojui nepriklauso

Tačiau, anot „Regitros“, sumokėti pinigai nereiškia, kad pažymėjimas yra vairuotojo nuosavybė.

Kaip aiškino „Regitros“ atstovė Aurelija Juodytė, ir transporto priemonės registracijos numeris, ir vairuotojo pažymėjimas priklauso ne gyventojui, bet valstybei, kuriai atstovauja „Regitra“. Įrašas apie vairuotojo pažymėjimo išdavimą registre liudija, kad asmeniui yra suteikta teisė vairuoti.

Analogiškai yra su transporto priemonėmis: automobilio įtraukimą į registrą liudija suteiktas (užrašytas ant plokštės ir pritvirtintas prie automobilio) valstybinis registracijos numeris.

Todėl taip, kaip numerio plokštė ant transporto priemonės rodo, kad automobilis turi teisę dalyvauti viešajame eisme, taip žmogui išduotas vairuotojo pažymėjimas leidžia lengvai patvirtinti faktą apie jo teisę vairuoti.

„Čia kaip su sąskaita banke: nors lėšos sąskaitoje yra asmens nuosavybė, tačiau raktas į ją – banko kortelė – priklauso bankui“, – lygino VĮ „Regitra“ generalinis direktorius Dalius Prevelis. Pasak jo, toks atskyrimas leidžia patikimiau apsaugoti klientų interesus.

„Taip yra ir su vairuotojo pažymėjimais bei automobilių registracijos numeriais – netekusius juridinės reikšmės, t.y. galiojimo, kad neatsirastų pagundos neteisėtam jų panaudojimui ir mūsų klientai nenukentėtų, „Regitra“ surenka“, – aiškino „Regitros“ vadovas.

Saugosi nuo „turistų“

Tokią tvarką „Regitra“ grindžia tuo, kad vidaus reikalų ministerija susirūpino atvejais, kuomet Kelių eismo taisyklių pažeidimus padarę vairuotojai pareigūnams pateikia tarsi galiojantį vairuotojo pažymėjimą, o prisijungus prie „Regitros“ duomenų bazės paaiškėja, kad teisė vairuoti asmeniui atimta.

Tokių atvejų pasitaiko tarp tolimųjų reisų vairuotojų bei tarp užsienyje dirbančių kraštiečių. Nesąžiningas vairuotojų elgesys paaiškėja ir Lietuvoje.

„Regitros“ teigimu, situacijos atsiranda dėl „Regitros“ klientų piktnaudžiavimo jiems parodytu pasitikėjimu: iki šiol klientus aptarnaujantys valstybės įmonės darbuotojai nedelsdami, be apribojimų ir papildomos administracinės naštos išduodavo identišką vairuotojo pažymėjimo dublikatą, kai gyventojai pranešdavo turimą vairuotojo pažymėjimą praradę.

„Šiuo metu galiojančios taisyklės dėl vairuotojo pažymėjimų išdavimo, keitimo, atnaujinimo, sustabdymo ar panaikinimo yra maksimaliai liberalios ir naudingos vairuotojams, nesvarbu, kurioje ES šalyje jie būtų įgiję ar siektų įgyti teisę vairuoti, – teigė „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas. – Būtų apmaudu, jei taisyklės griežtėtų dėl elgesio tų, kuriems nerūpi visų gerovė ir saugumas keliuose.“

Pasak vieno „Regitros“ vadovų, šiandien tam, kad visi 110 skirtingų vairuotojo pažymėjimų nekeltų skaidrumo problemų, dokumentai nebūtų klastojami, gyventojai raginami pasikeisti seno pavyzdžio pažymėjimus.

Patirtis – nesvarbi

Valerijaus vairavimo patirtis, pasirodo, ištirpo dėl dar paprastesnės priežasties. Vairavimo patirtis turi būti rašoma dienų tikslumu, o jei sename pažymėjime nurodyti tik metai, jų įrašyti negalima.

„Regitros“ darbuotojai negali įvesti nepilnų duomenų darydami įrašus registre. Jeigu registro kūrimo laikotarpiu galėjo būti nurodyta pastaba dėl stažo, kai nežinoma tiksli data, tai atsiradus galimybei, o dažniausiai taip atsitinka, jei pateikiami archyviniai dokumentai su konkrečia vairavimo teisės įgijimo data arba „Regitros“ duomenų bazėje yra ankstesnė konkreti įrašo data, buvusios pastabos tampa neaktualios“, – vairuotojų pažymėjimų registro tvarkytojų darbo ypatumus apibūdino S.Šuminas.

Anot „Regitros“, vairavimo stažas aktualus tik tiems asmenims, kurie ką tik įgijo teisę vairuoti – dvejų metų laikotarpiu nuo tos dienos, kurią ši teisė jiems buvo suteikta, pradedantieji vairuotojai turi tobulinti savo įgūdžius.

Todėl jų dalyvavimui eisme taikomas apribojimų kompleksas, vienas kurių – galimybė pasikeisti vairuotojo pažymėjimą į galiojantį 10 metų tik tuo atveju, jei per pirmuosius dvejus vairavimo metus nepadaryti kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Taigi pagal šiuo metu galiojantį reguliavimą visais atvejais, išskyrus pirmus dvejus metus nuo vairuotojo pažymėjimo asmeniui išdavimo, stažo duomuo vairavimo teisės įgijimui, praradimui, atnaujinimui reikšmės neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.